Τι είναι τελικά το Bitcoin

Τι είναι τελικά το Bitcoin;

“Το Bitcoin είναι τρόπος για να συναλλάζονται έμποροι ναρκωτικών στο deep web.”
“Tο Bitcoin είναι νόμισμα για τρομοκράτες, απατεώνες και hackers.”
“Το Bitcoin είναι για φοροφυγάδες και για ξέπλυμα χρήματος.”
“To Bitcoin είναι το μέσο για να χρηματοδοτούνται ανεξάρτητες αρχές όπως η wikileaks για φέρνουν στην επιφάνια πολιτικά σκάνδαλα.”
“Το Bitcoin είναι τρόπος συναλλαγής από άνθρωπο σε άνθρωπο, χωρίς μεσάζοντα.”
“Το Bitcoin είναι χρηματιστηριακή φούσκα για να βγάλουν λεφτά οι μεγαλοκαρχαρίες.”
“Το Bitcoin είναι επανάσταση ενάντια στο διεφθαρμένο και άδικο τραπεζικό και πολιτικό σύστημα που ελέγχει την κυκλοφορία του χρήματος.”
“Το Bitcoin είναι η λύση στις γρήγορες συναλλαγές χωρίς σύνορα.”
“Το Bitcoin είναι ο τρόπος με τον οποίο πάνω από δυόμιση δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες μέσω του smart phone τους.”
“Το Bitcoin είναι ο τρόπος για να φτάνει άμεσα και χωρίς μεσάζοντες ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη σε κάθε γωνιά του πλανήτη.”
“Το Bitcoin είναι μια μορφή χρήματος, το οποίο λειτουργεί στο internet, είναι ένα νόμισμα εντελώς ψηφιακό που δεν ελέγχεται από καμία τράπεζα ή κυβερνήσεις .”

Το Bitcoin είναι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Tο μόνο πράγμα που σίγουρα δεν είναι: αδιάφορο. Αυτό όμως που το κάνει τόσο συναρπαστικό είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί και αυτή είναι το blockchain. Αυτή είναι η λέξη κλειδί πίσω από το Bitcoin και οποιαδήποτε άλλο κρυπτονόμισμα ή εφαρμογή. Το blockchain είναι που καθιστά το Bitcoin εφικτό και το επιτρέπει να λειτουργεί αξιόπιστα, χωρίς την ανάγκη μιας ελεγκτικής κεντρικής αρχής. Το 1993 δημιουργήθηκε ο web browser που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες για πάντα. Το 2007 δημιουργήθηκε ένα smart phone που ανέτρεψε την αγορά από τη Nokia και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε σήμερα. Στις αρχές του 2009 λοιπόν, τέθηκε σε εφαρμογή η τεχνολογία που θα αναταράξει τα νερά και αλλάξει τα δεδομένα σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και της βιομηχανίας. Το Bitcoin μέρα με τη μέρα ανεβαίνει σε αξία, κερδίζει οπαδούς και γίνεται περισσότερο γνωστό στο ευρύ κοινό.

Η αξία του Bitcoin ανέβηκε υπερβολικά γρήγορα; ΝΑΙ!

Θα υπάρξει διόρθωση της τιμής προς τα κάτω; Η θεωρία και η ιστορία λένε ναι!

Όλοι όσοι αγοράζουν Bitcoin ξέρουν τι είναι και πια η χρησιμότητά του; Σίγουρα όχι!

Εδώ θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το θέμα μας δεν είναι το Bitcoin, είτε αγοράσεις, είτε δεν αγοράσεις, δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι το Blockchain, η τεχνολογία δηλαδή που το καθιστά εφικτό. Είμαστε στην αρχή της υιοθέτησης μιας καινούριας τεχνολογίας, η οποία ήρθε για να μείνει. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη, είμαστε η γενιά που ζει την τεχνολογική επανάσταση και αυτό που ετοιμάζεται να έρθει είναι πραγματικά συναρπαστικό. Σε 10 χρόνια από σήμερα η αλλαγή θα είναι τόσο μεγάλη που ότι κάνουμε τώρα θα μας φαίνεται απαρχαιωμένο.

Και αυτό είναι καλό; Δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, απλά είναι. Το καλό ή το κακό επαφίεται στην χρήση.

Δηλαδή, έχω ένα μολύβι, μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να γράψω ένα ποίημα, να σχεδιάσω ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο, μπορώ με αυτό να ζωγραφίσω και να δημιουργήσω ένα αριστούργημα , να κάνω τις ασκήσεις που μου έβαλε ο δάσκαλος στο σχολείο και να μορφωθώ, να μουτζουρώσω και να βανδαλίσω ένα έργο τέχνης, να νευριάσω, να το καρφώσω στο λαιμό κάποιου και να τον σκοτώσω. Το μολύβι λοιπόν τι είναι; Είναι το μέσο για δημιουργία, για μόρφωση, για ανάπτυξη, για πράξεις βίας ή ένα φονικό όπλο; Η απάντηση είναι, ότι μπορεί να είναι τα πάντα και αυτό εξαρτάται από αυτόν που το χρησιμοποιεί, γιατί το χρησιμοποιεί και με ποιον τρόπο το κάνει.

Γενικότερα οι άνθρωποι είναι αρνητικοί στις αλλαγές, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς κανείς μας δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Προσδεθείτε λοιπόν και παρακολουθήστε, απολαύστε ή συμμετέχετε σε αυτό που έρχεται…

Θα κλείσω κλέβοντας μία ατάκα από τον φίλο μου J.F.K. “Change is the law of life. And those who look only to the past or present are certain to miss the future”

Γιώργος Τζέγκας
Economist, Sales-Trading Consultant
Vlogger στο CryptoCapitalist Greece

Ετικέτες: